Alex da Corte

Alex da Corte är ett modernt allt i allo konstnär som bland annat arbetar med målningar, skulpturer, installationer och video. Han är född 1980 i Camden New Jersey men spenderade delar av sin uppväxt i Venezuela och i Pittsburgh.  Under 2001 studerade Alex da Corte film och animation/ konst vid the school of visual arts in New York City”. Han gick därefter vidare till ”the University of arts ” i Philadelphia för att sen avsluta sina studier vid ”Yale University” i 2010. Han bor och utgår nu i sitt arbete ifrån Philadelphia där han trivs bäst men han har fortfarande en motstridig relation till förorten och de flesta av hans verk är influerade av just förorten. Kritiker menar också på att Da Corte’s verk är influerade av hans uppväxt och av hans egna erfarenheter genom hans sätt att arbeta och försöka förstå de olika klasskillnaderna vi kan idag se i vårt samhälle. Da Corte’s arbete och utställningar handlar i mångt och mycket om att förstå saker som håller oss tillbaka, men han gör det hellre genom objekt än genom människor. Han har själv uttalat att han är mer bekväm med olika objekt än med människor, vidare är han beskrivit sig själv som ” jag är en ensamvarg”. Inför da Corte’s stora utställning ”50 wigs” ansågs Alex da Corte vara en av de allra största kommande stjärnorna i USA.

Alex da Corte

Alex konst

Man känner igen ett verk av Alex da Corte när man väl ser det. Det kan vara alltifrån hans stora utställningar eller en video. Alla hans verk är personliga och kan innehålla neonljus, primära färger och varje dag objekt förvandlade till något som istället får en andlig betydelse. Alex da Corte hade sin första utställning i Philadelphia i 2005 och han arbetar med objekt och material som är avtagna sitt vanliga syfte för att skapa och ge dem en ny potential i en ny färglad miljö. Da Corte har ett stort intresse för humor och försöker att blanda in den i sina konstverk där han kan göra det.  Ombedd att förklara sina konstverk har Alex da Corte sagt att ”jag inte tänker på skulpturer som döda ting utan jag försöker fånga en rörelse”. Han menar också på att hans verk handlar om att sakta ner och vidare att de är kritiska.  Alex Da Corte har haft stora uppmärksammade utställningar över hela världen bland andra i Sverige, London, Köpenhamn och Nederländerna och har arbetat tillsammans med många andra moderna konstnärer och artister såsom Sean Fitzgerald, Annie Clark och Dev Hynes.

Alex da Corte

Da Corte och Andy Warhol

Alex senaste utställning ”50 wigs” är en installation tillsammans med Andy Warhol som aktiverar alla våra sinnen. Utställningen trycker på vårt konsumerande och da Corte använder vardagliga objekt ifrån Warhols liv bland annat 50 stycken av Warhols personliga peruker.

 Da Corte och slimshady

”Bad land” är en utställning och en hyllning till rapparen Marshall Bruce Mathers aka Eminem aka Slim Shady. För att sätta sig i in i och känna hur det var att vara Eminems alter ego Slim Shady så färgade Da Corte bland annat sitt hår blont. Da Corte är en konstnär som minst sagt uppskattar världen och absolut inte tycker att den på något sätt är tråkig.