Allt om Banksy

Banksy är en engelsk konstnär som varit aktiv inom en mängd olika konstformer. Han är främst känd för sin graffitikonst men har även gjort film och annan typ av konst. I hans biografi kan ordet vandal förekomma men många vill snarare se honom som gatukonstnär och politisk aktivist. Han är idag en av de mest framgångsrika och inflytelserika konstnärerna. En intressant detalj som troligen hjälper honom att få uppmärksamhet och intresse är det faktum att Banksy inte är hans riktiga namn utan en pseudonym och hans riktiga identitet hålls hemlig. Även om det startade som undergroundkonst så säljs numera verken för mycket stora summor. Då de flesta inte skulle ha råd med den typen av excesser så kan för den intresserade Banksyinspirerad merchandise istället köpas, till exempel på Amazon. Banksy har även gett ut flera böcker som kan köpas där.

Bakgrund

Mycket kring vem Banksy är och hans bakgrund är overifierat och bygger på spekulationer. Han tros vara född 1974 i småstaden Yate i England och det var i den närliggande staden Bristol som han började sin karriär som graffitimålare på 80-talet. Hans namn är inte känt och han håller media på avstånd. Den senaste intervjun som gjordes personligen med en journalist var 2003 och han kommunicerar oftast via e-post. Om han visar sig så är det med en papperspåse på huvudet. Trots detta så har ett par namn cirkulerat och sagts vara honom, bland annat Robert Banks. Det har även spekulerats att Banksy skulle vara Robert del Naja från den brittiska elektrogruppen Massive Attack.

Stil

Det Banksy är mest känd för, förutom sin anonymitet, är sin speciella graffititeknik som bygger på stencilering. Oftast är det svart och vita bilder som är tydligt naturtrogna. Anledningen till att han valde denna inriktning, vilket han gjorde tidigt, ska vara att han ville få ner tiden det tog att göra en målning då de ofta gjordes på platser där det inte var tillåtet. Tid var alltså av största vikt. Innehållet i målningarna är oftast satiriska samhällskommentarer med politiska, kulturella och etiska vinklingar. En känd målning bestod till exempel av två poliser som kysste varandra medan fotbollsspelaren George Best såg på. Ett annat exempel är en målning av en flicka som kroppsvisiterar en soldat.

Ofta har målningarna gjorts på ett sätt som skapar uppmärksamhet. Ett exempel på det var när Banksy gjorde nio målningar på den palestinska sidan av den mur som kallas västbanksbarriären. Alla visar på möjligheter att ta sig förbi.

Andra format

Även om hans kännetecken är de stencilerade graffitimålningarna så har Banksy även verkat inom andra konstformer. Bland annat har han gjort en hel del så kallade konstinstallationer. Ett exempel på en sådan är när han tog in en uppblåsbar docka och satte den iklädd samma kläder som fångarna på Guantanamo Bay vid en park i Disneyland. Som filmregissör har han gjort dokumentären Exit through the gift shop som handlar om gatukonst.

Trots sitt genomslag så gillar inte alla Banksys konst. Han har blivit kritiserad för att det hangör egentligen är vandalism, men även för att hans konst är för simpel och bara slår in öppna dörrar.