Allt om modern konst

Den moderna konsten är en bred konstform som har blivit mycket populär under de senaste åren. Kombinationen av samtid och nyskapande ideér gör att många människor dras till den omväxlande stilen, och varje år vallfärdar mängder av besökare till museer för att titta på verk som Georges Braques ”The Castle at Roche-Guyon” eller Paul Cézannes målning ”The basket of apples”.

Vad räknas till modern konst

Den moderna konstens popularitet tog fart under 1900-talet, då faktorer som en förbättrad teknik och en starkare ekonomi gav en positiv inverkan på samhället. Dessa förändringar syntes även i konsten och i stället för att måla tidsenliga motiv som ofta innehöll religiösa influenser, valde många konstnärer att producera tavlor som var inspirerade av samtiden.

Idag är den moderna konsten en högt ansedd konstform som speglar konstnärens egna tankar och upplevelser kring nutiden. Modern konst blandas ibland felaktigt ihop med exempelvis postmodernism. Postmodernismen skiljer sig dock från den moderna konsten på flera punkter och är på många sätt en motpol till modern konst, som gjorde uppror mot det klassiskt vackra och som även gav konstnärerna möjligheter till att experimentera och ta ut svängarna i sina målningar.

Kända konstnärer inom den moderna konsten

Det finns många konstnärer som har uppnått stor framgång och som har blivit kända på grund av sin tolkning av den moderna konsten. En av dem som har lyckats ta världen med storm är konstnären Andy Warhol, och han uppnådde stjärnstatus med hjälp av verk som ”Campbells Soup Cans”. Pablo Picasso är en annan mycket berömd konstnär som hängav sig till den moderna konsten. Hans målningar är främst kända på grund av sin speciella och moderna stil där han ofta målade figurer och människor med förvrängda ansiktsdrag. Ett av hans mest kända verk, som många också anser vara ett av hans första riktigt stora verk, kallas ”Les Demoisells d´Avignon” och målades redan år 1907. Bilden föreställer flera kvinnor som befinner sig på en bordell och den fick mycket blandad kritik, där människor uttryckte både fasa och avsky över målningen.

Museer som har ett stort utbud av modern konst

Idag kan man hitta modern konst på ett stort antal museer runt om i världen, och ett av de mer populära alternativen är MoMA, eller ”Museum of Modern Art” som det egentligen heter. Museet innehåller inte bara målningar från några av de största moderna konstnärerna genom tiderna, de har också mängder med intressanta skulpturer och statyer som besökarna kan ta del av. För den som uppskattar modern konst eller bara vill lära sig mer om konstformen är MoMA väl värt ett besök.

Om man inte vill resa utanför Sveriges gränser för att uppleva riktigt bra och modern konst så räcker det att ta sig till Stockholm. Ute på Skeppsholmen, ca 5 minuter från Stockholm city ligger nämligen det Moderna Museet, som har ett brett utbud av spännande utställningar. Museet innehåller hela 6000 olika målningar och där finns det dessutom gott om andra former av konst, som till exempel skulpturer, fotografier och teckningar.