Allt om Pablo Picasso

Det är få som inte har sett Picassos ibland lite märkliga bilder som säljs för flera hundra miljoner kronor men vem var egentligen Pablo Picasso?Denna text kommer att belysa Pablos livs och hans mer kändare verk.

En av 1900-talets stora konstnärer

Pablo Picasso eller hans egentliga namn, Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso föddes 1881 i Malaga och var en av tidens mest kända konstnär och även poet. Det är egentligen en tur att Pablo överhuvudtaget levde då hans födsel var väldigt svår, först trodde man att han var dödfödd men tack vare hans läkare samt hans farbror så överlevde Pablo. En nästan bisarr händelse som skede vid födseln var att Pablo var medvetslös när han kom ut från hans moders mage var att läkaren blåste cigarrök i Pablos näsborrar vilket fick igång det lilla barnet.Pablo Picasso kom väldigt tidigt i kontakt med konstens och bildens värld så hans fader var bildlärare och hans far lärde Pablo alla grundläggande kunskaper väldigt tidigt. Redan som 6-7åring börja Pablo att måla bilder och vid 10 års ålder började han även att signera sina verk med hans mors flicknamn, Picasso som också senare ska bli hans signum. Mellan åren 1895-1904 bodde och studera Pablo konst i olika konstskolor i Barcelona. 1904 flyttar Pablo till Paris där hans målande nu tar fart. Pablo kommer till ett Paris som är inne i eran ”La belle époque”, den vackra epoken, en era som karakteriserade en vacker period, full av hopp om ett bättre samhälle. Under denna period var Paris en stad som lockade många intressanta människor från hela världen. Pablo började träffa andra konstnärer i staden och det är också nu som Pablos målande tar en annan form. Pablo experimenterar med olika stilar för att sedan sätta den stil hans är mest beröm för men som han också blir upphovsman till, kubismen. Kubismen är den första abstrakta konststilen som inte direkt skildrar den yttre  verkligheten. Och mycket av det just abstrakta är väldigt typiskt för Pablo Picasso.

En av 1900-talets stora konstnärer

Picassos verk är många, Pablo var inte bara en konstnär i bild utan var även en duktig skulptör oh hade flera utställningar där han visade sina skulpturer.Ett av Picassos mest kända verk, målningen Guernica som illustrerar bombningen av den spanska staden Guernica av Francostödda tyska nazister gjorde även Picasso till en stor motståndare till Spaniens diktator Franco som i sin tur samarbetade med dom tyska nazisterna. Detta kom att prägla flera av Picassos verk.Bland Picassos större mästerverk hittar man just Guernica(1937),Flickorna från Avignon(1907), Den gråtande kvinnan(1937) samt Tête de Femme(1941). Det finns flera museer tillägnade i Picassos minne, bland annat Picassomuseet i Paris samt Picassomuseet i den franska hamnstaden Antibes. Flera av Picassos verk har varit utställda i Sverige. En ganska intressant detalj är att Pablo Picasso 1964 godkände uppförandet av en av hans skulpturer restes i Kristinehamn. Skulpturen är ca 15 meter hög vilket gör den till världens högsta skulptur gjord av Pablo Picasso.Pablo Picasso var en väldigt talangfull man med som gav kubismen ett namn.Flera av hans verk är idag bland dom mest dröste och mest eftertraktade föremål för samlare. Picasso var även en politisk man som avskydde det Franco och nazisterna gjorde mot Europas befolkning vilket gjorde honom väldigt folkkär. Picasso dog 91 år gammal i Frankrike där han även är begravd.