Den moderna konstnären Linn Fernström

Linn Fernström föddes 1974 i Örebro, Sverige. Hon utbildade sig till bildkonstnär på Konstskolan Idun Lovén och på den Kungliga Konsthögskolan. Hon har bland annat ställt ut på det välkända Lars Bohman Gallery och haft en separatutställning på Grafikens Hus. 2008 flyttade hon till Park Slope i New York där hon målade i nästan 10 år. Nu har hon flyttat tillbaka till Sverige och har en studio i Bromma. Hennes målningar har oftast ljus, nästintill vit bakgrund med starka och klara färger i centrum som bryter av mot den ljusa bakgrunden. Det ger en stor effekt av det budskap hon vill förmedla med tavlan. Målningarnas centrum är människor och djur, man får både se en utopi och en dystopi. Bilden väver ihop den hårda sanningen av hur världen ser ut tillsammans med alla fina bitar mitt i det. Bilderna får därmed många olika budskap beroende på hur man väljer att se och tolka dem.

Den moderna konstnären Linn Fernström

Linns signum

Ett speciellt signum för hennes målningar är att hon ofta målar med sig själv i bilden, vilket ger en ännu starkare känsla av att hon verkligen tänker in sig själv i dessa sammanhang. Några av hennes mest kända verk är ”De tre kvinnorna” och ”Ballongerna”.Linn Fernström är känd för att fylla sina tavlor med välarbetade detaljer med olika meningar. Det är som att beträda en helt ny värld genom att se på hennes tavlor, dem är inbjudande och vänder sig till alla typer av människor och stilar. Mycket av det hon målar kommer från det vardagliga, det kan vara enkla saker man ser var dag. Linn granskar dessa saker och kommer med nya perspektiv och tolkningar av allt detta. Det är en av sakerna som är fascinerande med hennes konst, hon kan skapa någonting utav det mesta och tack vare detta är hon så folkkär som hon är idag. Hon väcker drömmar till liv och handskas med mardrömmarna, det är som att två olika världar möts på ett frigivande sätt. I ”Blommande isberg” är kontrasterna många och framgår på ett starkt och klart sätt.Två barn och en kvinna står på ett isberg där det växer rankor från marken. Dem slingrar sig upp mot isberget och runt barnen. Barnen ser någonting som inte vi kan se, det är som att dem ser förbi och bredvid oss betraktare. Kvinnan däremot är kall i blicken som möter betraktarens blick. det är någonting hemligt med målningen, man har ingen aning om varför dem står där dem står. Det finns en större helhet som döljs bakom isberget. Det är upp till varje betraktare att bilda sig sin egen uppfattning av vad målningen har att dölja, eller varför inte visa? Vad det är målningen vill förmedla kommer fortsätta vara osagt, vilket kan vara både positivt och negativt beroende på vem man frågar.

Linns signum

Nu på senare år har Linn Fernström gått över till ljusare färger även i centrum. Hon ger därmed mer utrymme att kunna tolka hur som helst och tavlorna blir mer allsidiga. Hon väcker stort intresse hos både konstintresserade och icke-konstintresserade.