Digital konst

vara svårt att förstå då många tycker att det är en enklare version av att måla då man har andra hjälpmedel som inte finns när man ska måla på en fysisk duk, där kan man använda sig av olika penslar som på ett sätt är en utväxt av armar och fingrar medan hos digital konst använder man sig av en mus eller ritplatta. Många tycker att traditionell konst ger mer en äkta och ärlig känsla än digital konst. Den digitala konsten är som ett steg in i framtiden i konst-världen, en ny metod. Tiden går och vi hittar alltid nya idéer på hur vi kan förbättra och förnya konsten. Det är en själv som sätter gränser på drömmar om verktygen och hjälpmedel samt tekniker som ska användas för att använda våra talanger vare sig det är traditionell konst eller digital konst, eller ny konst, som används på en duk. Det tråkiga med digital konst att många försöker sno idéer från andra, genom att fotoshoppa och redigera bilderna för att det ska verka som deras, och sätter dit deras egna signeringar. Dock är det ett pågående ämne där det försöker ändra det genom att exempelvis försöka sätta krypteringskoder eller liknande, som gör att bara den med säkerhetskoden kan använda sig av bilderna eller redigera dom. Det avancerade och enklast med digital konst är att det så mycket ”renare” än vanlig konst. Man kopplar in ritplattan, öppnar programmet, anpassar den till sig själv och börja låta idéerna flöda. Ifall något blir fel i bilden är det inte så svårt att bara klicka på ångra knappen och börja om, eller ifall man tröttnar mitt i målandet så kan man ta en paus och spara det man har målat hittills. Däremot med traditionell konst, blir det alltid en del att städa efter sig, och färgfläckar som kan blir svåra att bli av med. Det är också mycket svårare ifall man gör fel i en vanlig konst, eller att vela fortsätta en annan dag, då man måste tänka på färgens anpassningsförmåga ifall man måla ena dagen och resten en annan dag etc.

Digital konst

Dagens erkända och moderna konstnärer

Vi har några kända digitala konstnärer idag som representerar digital konst på sina egna personliga sätt. Alberto Seveso, som startade som konstnär på 90-talet, gjorde sketcher för rockband och skateboard-märken. Sedan gick han över till digital konst i hopp om att det skulle va en kul hobby. Men egentligen var det just hjälpmedlet som drev honom till att bli framgångsrik. Idag gör han sin egna grej genom att mixa sin gamla konst med digital konst, han har bland annat jobbat för Sony, Adobe Photoshop och Nikon. Evgeny Parfenov, en rysk frilansillustratör, förnyar gammal konst, till digital konst, han har gjort många porträtter på exempelvis Newsweek, Rolling Stone och Interview. Evgeny är en väldigt omtyckt konstnär.

Dagens erkända och moderna konstnärer

Bram Vanhaeren är en artist från Belgien, han gjorde traditionell konst enda tills han började experimentera med tekniska verktyg som föreställde pennor, 2013. Bram, med sin bror, gör häpnadsväckande illustrationer med digital konst och använder sig av typografi, de är kända över hela världen.