Katherine Bernhardt – Passion för passion

Med färgglada naglar och en tatuering på benet föreställande de karibiska öarna blandar hon graffiti och akvarellmålning, och massproducerar verk baserade på kärleken till musik, vackra modeller och frukter.

Katherine Bernhardt – Passion för passion

Den samtida konsten har fått en ny konstnär att räkna med, och den excentriska och gränslösa konstnären spås en lysande framtid. Katherine Bernhardt föddes 1975 i St. Louis och har tecknat så länge hon minns. Hon säger att hon inte ser målandet som en karriär, utan mer ett återspeglande av den omgivning hon älskar mest och helt enkelt inte kan låta bli att dela med sig av. Under High School-tiden tog Bernhardt målnings- och keramikkurser och började experimentera med olja och akryl. Hon fascinerades av ET, popartister som Jennifer Lopez, Michael Jackson och Cher som hon avbildade expressionistiskt och kravlöst. Jennifer Lopez fick ett nästan hatiskt uttryck när hon avbildades i blå prickig bikini med en stor fjäril-stjärna över magen. Men det var besattheten av supermodellen Kate Moss som gjorde att folk fick upp ögonen för Bernhardt i början av 2000-talet. I ren frustration och med barnslig frihet målade hon snabbt tavlorna med färger som rinner av modellen i en punkig och provocerande stil. Varje verk tog cirka en timme att färdigställa och skapades ur glöden av den ilska som Bernhardt kände för vad som helst i samhället som för stunden irriterade henne. Det finns mycket i världen som kan skapa ilska och fascination av vackra föremål. Den extrema besattheten medförde att produktionen eskalerade tills hon helt enkelt var tvungen att börja sälja tavlor för att få plats i sin målarstudio.

Stilbyte för Berhardt

Ett stilbyte kom efter ett resa 2008 när Bernhardt och den dåvarande marockanske maken Youssef Jdia reste till Marocko och hon blev starkt fascinerad av de färgglada marockanska mattorna med dess symmetriska former. Bernhardts canvastavlor fylldes nu av abstrakta mönster och former. En graffitivägg med en regnbåge, smileys och en glass inspirerade till en tavla föreställande smileys och bananer. Bernhardt tyckte att tavlan var så ful att hon ställde undan den i studion. När hon efter en tid tog fram tavlan fick den så mycket uppmärksamhet att hon i samma stil målade en tavla med vattenmeloner och telefoner. Och sedan var det kört.  De många resorna till Puerto Rico resulterade bland annat i en tatuering på benet av de karibiska öarna och i en ofantlig mängd verk med papayor, krokodiler, sköldpaddor och blommor mot ljusa mättade bakgrunder.  Ur minnet målar hon nu vilt och kravlöst de vardagliga saker hon för tillfället älskar mest. Med akryl och sprayfärg växer tavlor med bananer, hamburgare, basketbollar och cigarretter fram. Föremålen ser ut att isoleras från de ljusa bakgrunderna och poppar nästan ut ur tavlorna. Trots att verken liknar teckningar, lättsamt ritade av en flicka som precis börjat skolan säljer de som smör. Det kan tyckas galet, dumt och fånigt, men också väldigt roligt. Med stor passion för skapandekonsten och med barnasinnet kvar fortsätter Bernhardt att förmedla passion och starka känslor i sina livfulla och unika kompositioner. Katherine Bernhardt är ett givet namn i den samtida konstens framtid.

Stilbyte för Berhardt