Kinas stjärnkonstnär Cui Jie

Cui Jie föddes 1983 i Shanghai. Hon har tagit examen på Kina Academy of Art Oil Painting Department. Cui Jies målningar bygger på det arkitektoniska landskapet i de tre städer där hon har bott. Nämligen Shanghai, Hangzhou och Peking. Hon observerade till en början förändringen som urbaniseringen i dem kinesiska städerna har medfört. Bilden av hur städerna har sett ut har förändrats i och med alla stora byggnader som ständigt successivt alltid har utvecklats.

Kinas stjärnkonstnär Cui Jie

Cui målar från ett perspektiv från distans, hon visar på en närvaro i landskapet med skulpturer på byggnaderna som befinner sig i bakgrunden. Hon skapar en ny arkitektur där hon skulpterar, fångar ljuset på bilden och får med olika typer av arkitektur. Hon målar på stora canvaser vilket gör landskapen på målningarna ännu mer realistiska och man kan själv föreställa sig på den målade platsen. Byggnaderna är nästan alltid anonyma, det gör målningarna ännu mer speciella. det beror på att hon målar utifrån vad varje betraktare finner speciellt och vackert, inte utifrån vad som är känt och populärt. Det är allt ifrån byggnader i storstäderna till gator i förorterna, det ger en bred bild av vad som faktiskt finns där, även om vi inte alltid kan se det. Cui öppnar betraktarens ögon och visar på nya sätt att måla. Hon visar att hon tror på arkitekturen hon målar och det gör att betraktarna gör samma sak, tror på hennes budskap. Målningen tog sin början för Cui när hon bara började observera sin omgivning, lyssna till alla olika ljud, se föremål och byggnader för vad det egentligen är och känna vad dem olika dofterna medför. Miljön förändrades därmed i hennes ögon och blev till en konstvärld, där allt hon såg kunde betraktas som konst om man kollade på det på rätt sätt. I sådana stunder ser hon hur formerna blivit till och historien bakom dem. Allting hör hemma där det är på sitt sätt, det gäller bara att uppskatta allting var och en för sig. Cui är väldigt intresserad av den japanska metabolismens inverkan på arkitekturen och det är det som ligger till grund för hennes målningar. Hon målar om arkitekturens historia, för precis som med människornas samhälle, har byggnaderna också en historia. Hon tolkar byggnadernas historier tillsammans med modern konst. Hon anser att det är viktigt att ta delar från alla perspektiv, nya som gamla, fina som fula. Det gör målningen mer mångsidig och tilltalar fler.

Cui Jies filosofi

För Cui Jie är det vanligt och viktigt med förlorad kontroll. Oftast så blir inte bilderna hon tänkt ut i förväg utan förändras successivt under målningens gång. Det är enligt henne någonting positivt då det är så det ofta ser ut i livet. Man kan inte förutse och bestämma allt som ska hända och ofta leder dessa förändringar till någonting bättre än vad som först var tänkt. Cui tycker att det är ett av skälen till varför det är så spännande att måla, man vet aldrig vad det kan bli och man stöter alltid på nya idéer och svårigheter under tiden.

 

Cui Jies filosofi