Konstnärer som provocerar – modernt även idag

Moderna konstnärer skulle kunna syfta på konstnärer som är aktuella under 2010-talet, även om de oftast tituleras samtida eller nutida konstnärer. Det vanligaste är dock att moderna konstnärer syftar på de konstnärer som var verksamma från cirka 1860 till 1970 i den genre som kallas modern konst.

En tredje variant är det vi gör nu. En blandning, där moderna konstnärer är både de artister som skapade genren och de nutida artister som idag använder sig av den stil som genren karakteriseras av. År 1863 presenterade Eduouard Manet sin tavla Frukost i det gröna, och väckte uppståndelse eftersom kvinnorna i tavlan både var nakna och vardagliga. Han bröt mot tidens normer där kvinnor vanligtvis avbildades i långa fotsida gudinnedräkter. Några andra av de som skapat konstgenren är Paul Gauguin, Paul Cézanne, Vincent van Gogh och den mest kända Pablo Picasso, som väcker respekt även hos personer som i övrigt inte är involverade i konstbranschen. Picasso föddes i Spanien och flyttade i början av 1900-talet till Europas konstnärliga huvudstad Paris. Hans tidiga karriär kan delas upp i den blå perioden och den rosa perioden utifrån de färger som han undersökte och använde frekvent. Under senare delen av karriären inspirerades han av den tillåtande afrikanska konsten som han blandade med Paul Cézannes hårda struktur. Vips hade den första abstrakta konstformen kubismen fötts som en subgenre till modern konst. Andra sub-genrer som futurism och fauvism ledde tillsammans med kubismen till ytterligare konstriktningar, som bland annat den provokativa dadaismen, den fantasifulla surrealismen med Salvador Dalís hängande klockor och den stilrena popkonsten med Andy Wharhols konservburkar. Hur värderar man modern konst? Som åskådade av exempelvis Lena Cronqvists fem magra bronsflickor som tillfälligt står placerade vid Slussen i Stockholm är den första frågan jag ska ställa mig vad jag känner när jag beskådar verket och hur stark den känslan är.

Konstnärer som provocerar – modernt även idag

Även om jag skulle tycka att flickorna ser vanartiga ut så innebär det inte automatiskt att jag inte gillar verket. Om det berör så har artisten lyckats med en av aspekterna. Nästa fråga är om jag tycker att verket är vackert, och det kan nog vara den svåraste aspekten. Så frågar jag mig om Cronqvist är talangfull och tekniskt kunnig i sitt skapande. Även om flickorna kan uppfattas som relativt fula så har konstnären lyckats forma bronsstenarna till fem olika damer som är väldigt uttrycksfulla. Så finns två frågor kvar. Utmanar verket mig och får mig att reflektera, och är det nyskapande? Jag kan nog ge verket tre lyckade aspekter till, eftersom verket känns originellt och får mig att vilja avstyra ett eskalerande bråk mellan de fem obstinata flickorna.

Konstvetare

Konstvetarna lägger in ännu fler aspekter när ett verk ska värderas. Ett verk av en konstnär med hög status får direkt högre värde än ett verk av en mindre känd artist. Om verket har skapats under konstnärens höjdpunkt värderas det högre än konstnärens övriga verk.   Ju större konstverket är, desto mer tid och prestation har artisten lagt ner, och desto högre värde får verket. Ju fler gånger verket har visats, desto högre värde får det. Om det dessutom har ägts av betydelsefulla personer stiger värdet ännu mer. Även om det ibland kan höja värdet om man restaurerar ett verk för att få bort smuts, sprickor eller färgblekning kan det andra gånger sänka värdet. Ju närmare sitt ursprungsskick verket är desto mer är det värt. Så om Johnny Depp vill sälja en ren och välvårdad kubistisk målning av Picasso så borde han kunna få in ett par miljarder dollar.

Konstvetare