Lasse Åberg en folkkär allkonstnär

En av de allra mest folkkära artisterna och konstnärerna i Sverige är Lasse Åberg. De flesta känner till honom från någon av alla de filmer han har medverkat i bland annat Sällskapsresan. Bland det första han blev känd för var ändå som Trazan Apansson. Åberg har medverkat i många olika svenska produktioner från 1966 när han för första gången medverkade i en svensk film, Oj oj oj eller Sången om den eldröda hummern.

Lasse Åbergs uppväxt och tidiga karriär

Åberg växte upp i Stockholm, även om han föddes i Hofors. Det var på Fredshäll på Kungsholmen som han bodde och växte upp. Efter att han hade gått ut grundskolan gick han på Konstfack 1960 – 1964. Hans första medverkande i den svenska tv-rutan var i musikprogrammet Gitarren.  I det första framträdandet var hans deltagande att ackompanjera Anna Roll på gitarr. I det här programmet medverkande även Åbergs framtida partner Ardy Strüwer. Tillsammans gjorde de humorserier några år senare. Duon fortsatte jobba tillsammans under 70-talet och tillsammans med artister som Lill Lindfors och Janne Schaffer syntes de i tv-rutan eller spelade in musik.

Lasse Åberg gick senare över till att producera film och vi är många som har sett honom i filmer som Sällskapsresan eller några av hans andra filmer. Han producerade även barnprogram genom Trazan Apansson och många har hört Electric Banana Band. Genom sina filmer har han många gånger slagit igenom internationellt även om han spelat in dem med sikte på bara den svenska marknaden.

Lasse Åberg som konstnär

Mycket av Lasse Åbergs konst kännetecknas av att det ofta är Musse Pigg som är avtecknad. Tidigt hade han en stor passion för Musse Pigg och Disney. Redan 1987 var han programledare för barnprogrammet Disneytajm som hade Disneytema. Idag har programmet döpts om till Disneydags. Det som Åberg har designat själv när det kommer till konsten är till stor del tavlor och glas, men han har utöver det gjort mycket. Bland annat kan vi hitta honom i Stockholms tunnelbanor där han har formgivit tyget på de säten som finns i tunnelbanevagnarna. Innan Åberg började designa med Musse Pigg som tema samlade han själv på föremål med Musse Pigg.

Idag säljer han inte bara en massa konst runt om i Sverige utan driver även ett museum med samma namn som han själv. Det ligger utanför Bålsta och har uppförts i en ladugård en dryg kilometer från hans eget hem. Museet har kommit att bli populärt genom åren och idag är ryms det förutom en konstutställning i museet även ett café. På många sätt har museet kommit att bli en samlingsplats för det Lasse Åberg idag gör. Genom åren har Åberg fått många priser och utmärkelser för sina framträdandande och produktioner. Idag är det dock museet som är hans dragplåster och stora projekt.

Det är intressant att läsa om Lasse Åberg. Han har gjort mycket både som konstnär och inom svenska media genom åren. Det är svårt att första hur mycket han har bidragit med innan man har läst på om honom.