Målarkurs med livsinspiration

Jag och två av mina vänner har alltid haft en dröm om att lära oss måla på riktigt. Ända sedan vi var små har vi skapat alster både med hjälp av pensel, lera, garn och andra material. När vi blev vuxna så valde vi att hyra en studio tillsammans där vi kunde inreda en atelje och skapa i lugn och ro. Vissa helger tar vi en minisemester från våra familjer och spenderar en hel helg i ateljen. Den är stor, har två rum varav det ena är ett fikarum där vi har en stor mysig soffa som kan bäddas ut till dubbelsäng. Där sover vi då alla tre. Vi dricker vin, äter god plockmat eller lagar något tillsammans och så målar vi. Dessa helger är så oerhört mycket värda för oss. De alster vi då skapar blir oftast väldigt bra eftersom vi verkligen tar oss tid, utan störningar, att skapa.Vi har även en annan tradition. I det konstsällskap vi ingår så finns det en kvinna som har en gård inne i skogen vid en romantisk liten sjö. Där finns ingen elektricitet och enbart utedass. Köket och sovdelen är enkel och spartanskt inredd men istället finns en helt fantastisk grillplats på stranden där man kan laga mat. Det finns både grillgaller och enorm wokpanna.Till den stugan åker vi några dagar varje sommar för att jobba med vedic art och för att inspireras av varandra.

Vedic art

Vad som är så härligt med vedic art är att man inte kan göra fel, man skapar efter bilder från sitt inre och lägger alla prestationskrav åt sidan. Ingen värderar heller alstren som bra eller dåliga. Det är en speciell konst att lära sig att lyssna till den inre rösten som säger vad som ska målas på duken. Man får ofta höra att det går ut på att hitta sin nyckel inom sig som i sin tur leder vägen till skapandet.

vedic art

Det är en 5000 år gammal visdom från ett par gamla skrifter och kallas varken för ideologi, religion eller filosofi. Men tanken är att man genom målandet ska kunna nå upp till ett högre medvetande.Vägen dit går igenom de 17 principerna som beskrivs som en genial vägledningsmetod eller en typ av navigationskarta. Metoden ger vägledning både i livet och i måleriet.I de första stegen går man igenom de fyra första principerna som också beskrivs som redskapen. Där får man hjälp att hitta och sedan utveckla de kreativa redskap vi faktiskt bär med oss, inom oss.Därefter kommer principerna 5 till 14 som handlar om mer praktiska övningar där man får se allt i ett vidare perspektiv som att finna kopplingen mellan livet och konsten.Vi fick guidning i att öppna upp vårt seende i både delar av konsten och för livet i stort. Man målar både abstrakt och föreställande och helt utan några som helst krav. Det ska bara finnas glädje för det man gör, även om det är något ledsamt man väljer att måla så kan man lära sig känna glädjen i att få det ut från sitt inre och istället till målarduken. En väldigt befriande och skön känsla.När man nått fram till de sista av principerna så är det dags att gå djupare in i konsten, men i relation till den personliga utvecklingen och livet i helhet.Där i slutskedet av skapandet är var man kan se alternativa sätt av göra ett avslut av målningar eller projekt på ett unikt sätt. I det avslutandet finns inga prestationskrav utan det ska istället framkalla ny inspiration för såväl livsprojekt som konstprojekt.

Intensivkurs

Intensivkurs

Vid senaste tillfället hade vi en av de bästa konstlärarna som finns i vedic art och varje dag fick vi nya uppgifter att jobba efter. För första gången provade vi också att ha kursen/träffen under en hel vecka.Det gick till så att vi först på morgonen hade en genomgång av någon ny del av konsten i att skapa konst. Varje dag var det olika så att vi hela tiden rörde oss framåt, provade mer och lärde oss mer. Med alla dessa tekniker och sätt att tänka så skulle vi sedan få skapa vårt stora slutprojekt.Hela eftermiddagarna, och oftast också kvällarna, så målade vi. Fritt men efter ett utvalt tema från lärarna. Allt från pointillism till art deco till porträtt och tecknat. Men det kunde även vara teman på filmer eller känslor. En dag fick vi en riktig utmaning när temat var spel. Vi fick på det temat tänka fritt och det är roligt hur alla valde olika.Min granne till vänster valde Super Mario så det blev en färgglad skapelse. Bordsgrannen åt andra hållet valde istället schack som är extremt precist med en spännande möjlighet att ta ut svängarna. Själv valde jag att bli inspirerad från pokerstarscasino och det moment när en tärning rullar iväg, det ligger så mycket känslor och spänning i just det momentet och jag ville försöka fånga det i min målning.Slutresultatet ska vi sedan visa under en gemensam utställning lite längre fram. Det känns oerhört spännande.