Yayoi Kusama

Yayoi Kusama är en världskänd konstnär född år 1929 i Japan. Redan som barn blev hon intresserad av konst och började måla teckningar med oljefärger och vattenfärger. I tonåren började Yayoi studera japansk konst, detta intresserade dock inte riktigt henne och när hon var 28 år gammal började hon sin resa från Japan till New york.

Yayoi Kusama

I New york tog karriären snabbt fart och hon blev känd inom konstvärlden. På den här tiden var det väldigt mansdominerade, speciellt i branschen Yayoi befann sig i. Som en asiatisk kvinna i New york, med starka åsikter och nytänkande konst blev Yayoi känd för att vara udda. Att hon har starka åsikter är något som syns på hennes konst, hon gör som hon vill helt enkelt. Men går man tillbaka till hennes tid i New York var Yayoi väldigt aktiv dom första åren inom många rörelser. Hon deltog i festivaler där det var kroppsmålning, där målade hon människor helt i prickar. Hon deltog även på olika modevisningar och flera demonstrationer för att stoppa Vietnamkriget som pågick då. Yayoi Kusama har jobbat med konst i olika former, allt från kollage till skulpturer. Det hon är mest känd för är användandet av prickar, hon använder sig av psykedeliska färger och upprepande mönster. Psykedelisk är ett begrepp som beskriver många ord, det som är aktuellt när man talar om Yayois konst är hallucinationer. Ändra sen barnsben har Yayoi själv lidit av hallucinationer, hon ser prickar och inbillar sig andra saker i form av färger och former. Därför väljer hon att arbeta som hon gör med sin konst, den är mycket tredimensionellt och olika mönster som lurar ögat. Hennes konst finns på museum världen över och utställningar är välbesökta av människor i alla åldrar. På dessa utställningar hittar du allt från målningar av nakna kroppar till stora prickiga lampor hängandes i taket, det finns rum där man går in och blir fylld av olika ljus och former som rör på sig och självklart är allt det här helt fantastiskt.

Uppmärksammad konstnär

Yayoi har i flera år blivit uppmärksammad för sin fantastiska konst. Hon har vunnit hundratals priser på olika nivåer och inom olika kategorier. Det som gör att hon sticker ut så mycket som konstnär är för att hon använder sin konst för att uttrycka känslor och åsikter. Feminism, surrealism och minimalism är tre ord som beskriver Yayouis olika konstverk bra. Dessa tre exempel på hennes konst är en blandning av henne själv, hallucinationer och sexuellt innehåll. Förutom konst ägnar sig Yayoi mycket till att skriva, hon har skrivit över tio böcker varav de flesta är romaner men hon har också skrivit en självbiografi och en diktsamling, dessa böcker finns både på engelska och japanska. Idag ligger Yayoi frivilligt inlagd på ett sjukhus i hemlandet Japan. Hon gick själv dit för att bli inlagd när hon kände att hon fick stora psykiska besvär. Yayoi kommer bo resten av sitt liv på sjukhuset men hon skapar fortfarande konst i media och den litterära biten är det hon ägnar sig mest åt idag. Yayoi har skapat konst som har berört många människor, och det är inte slut riktigt än.

Uppmärksammad konstnär